Dziś cukrzyca atakuje nie tylko ludzi starszych i z nadwagą, lecz coraz częściej także ludzi młodych. Istniejąca pandemia covid-19 dodatkowo wzmogła rozwój cukrzycy typu 2, co zdążyli już zauważyć na całym świecie a także w Polsce ludzie zajmujący się medycyną. Oczywiście, że istnieją różne leki obniżające poziom cukru we krwi i normujące stężenie glukozy w organizmie, lecz właściwa dieta stosowana konsekwentnie każdego dnia również jest znaczącym lekarstwem leczącym cukrzycę.
Ogólna charakterystyka diety diabetyka
Dieta diabetyka musi posiadać niski indeks glikemiczny, lecz nie może być uboga. Dieta cukrzyka powinna być zbilansowana i zawierać w sobie wszystkie niezbędne do życia składniki odżywcze. Jednak w przypadku cukrzycy typu 2 dieta musi być niskokaloryczna, gdyż osoby cierpiące na cukrzycę typu 2, to zazwyczaj ludzie z nadwagą lub nawet z otyłością. Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 nie powinna zawierać dużo węglowodanów, lecz za to dużo błonnika, który można znaleźć w warzywach i w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Błonnik jest włóknem pokarmowym wchodzącym głównie w skład roślin. Błonnik nie jest trawiony przez przewód pokarmowy ale ma bardzo duże pozytywne znaczenie dla funkcjonowania przewodu pokarmowego. W dietetyce rozróżnia się podział na błonnik pokarmowy, który zawarty jest w roślinach oraz na błonnik suplementarny, który jest wyizolowany z produktów naturalnych. Zarówno jeden, jak i drugi błonnik ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka, gdyż zapobiega powstawaniu wielu chorób i dolegliwości a zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym i trawieniem.
Wybór produktów żywnościowych przy cukrzycy typu 2
Wybór zawsze należy do nas, czy to się tyczy odżywiania, czy czegokolwiek innego w naszym życiu. Zawsze trzeba starać się dla własnego dobra wybierać to, co jest dla nas najlepsze a zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy świadomi różnic i mamy możliwość wyboru, jak jest na przykład przy wyborze produktów żywnościowych. Zważając na to, że w przypadku cukrzycy typu 2 dieta jest naszym lekarstwem należałoby wybierać takie produkty i przygotowywać z nich takie dania, które nie pogorszą a polepszą nasz stan zdrowia.
Zakazy i wskazania przy cukrzycy i nadwadze
O czy wobec tego należy pamiętać? Oto niektóre wskazówki:
– Najzdrowsze, bo najmniej kaloryczne i posiadające najmniejszy indeks glikemiczny są warzywa surowe. Warzywa ugotowane posiadają wyższy indeks glikemiczny nie mówiąc już o tym, gdy są podsmażane a nawet tylko duszone. Najlepiej więc przygotowywać dużo surówek i sałatek z warzyw surowych. Podobnie znacznie gorsze pod względem zdrowotnym od surowych będą warzywa konserwowe, czy rozgotowane lub smażone ziemniaki. Gdy chcemy jeść warzywa gotowane, to zawsze konsumujmy je z surówką z surowych warzyw.
– Odnośnie owoców i soków owocowych, to zawsze zdrowszy będzie owoc w porównaniu z sokiem, gdyż sok powoduje bardzo szybki wzrost cukru we krwi.
– Diabetyk nie powinien spożywać napojów słodkich a tylko te bez cukru. I w ogóle powinien zrezygnować ze słodzenia cukrem kawy, herbaty, czy potraw. Gdyż wszelkiego rodzjaju cukry bez względu na to, czy będzie to ten zawarty w owocach zwany sacharozą, czy ten zawarty w słodyczach i nazywany fruktozą, bądź ten, który znajduje się w mleku, czyli laktoza, to wszystkie one powodują wzrost cukru we krwi.
– Zamiast cukru można stosować jego zamienniki zwane słodzikami, lecz one także zawierają w sobie jakąś ilość cukru. Najbardziej naturalny jest Słodzik Stewia pochodzący z rośliny o bardzo wysokiej zawartości związków słodzących. Słodzik taki charakteryzuje się niską kalorycznością w porównaniu z cukrem białym i na dodatek działa w organizmie człowieka wiele dobrego, bo obniża ciśnienie tętnicze krwi, posiada również właściwości przeciwbakteryjne.
– W przypadku owoców warto samemu spraktykować, jaki owoc najbardziej podnosi poziom cukru w naszej krwi, a które owoce niewiele podnoszą glukozę w naszym organizmie. Lecz najważniejsze jest to, aby ważyć produkty i nie spożywać ich więcej ponad normę.
– W celu zmniejszenia cholesterolu w naszej krwi warto zamiast masła używać margaryny.
– Natomiast w przypadku mleka warto wiedzieć, że mleko ma znaczący wpływ na wzrost cukru we krwi, gdyż zawiera laktozę zwaną cukrem mlecznym. Warto więc dla własnego zdrowia i dobra wyeliminować z menu zupy mleczne, jak i zamienić mleko na jogurt zwłaszcza ten naturalny, na maślankę lub na kefir, bo te produkty nie podwyższają aż tak bardzo cukru.