Jeśli chodzi o zachowanie zdrowej skóry, liczą się różne aspekty: ochrona przeciwsłoneczna, jakość snu, radzenie sobie ze stresem itd. Aczkolwiek jedną z najważniejszych rzeczy, jaką możemy zapewnić naszej skórze, jest zdrowa dieta. Dlatego poniżej przedstawiamy niezbędne porady do poprawy naszych nawyków żywieniowych, które zapewnią nam lepsze zdrowie i piękniejszą skórę.
Odstawić potrawy smażone i mięsne
Produkty te zawierają szkodliwe związki zwane zaawansowanymi produktami końcowymi glikacji (AGE), które niszczą kolagen podtrzymujący skórę. Ostatecznie prowadzi to do zmarszczek.
W badaniu z 2018 roku, które objęło prawie 3000 starszych osób, naukowcy odkryli, że kobiety, które spożywały dietę bogatą w czerwone mięso i przekąski, miały więcej zmarszczek niż kobiety, które korzystały z diety bogatej w owoce.
Unikać bomby cukrowej
AGE znajdują się nie tylko w smażonych potrawach i mięsie. Powstają również, gdy cząsteczki cukru w krwiobiegu łączą się z białkami. AGE osłabiają systemy wsparcia skóry, prowadząc do tego, co nazywamy zapadaniem się cukru.
Badanie holenderskie z 2011 roku wykazało, że osoby z najwyższym poziomem cukru we krwi były postrzegane jako starsze niż te osoby, które miały najniższy poziom cukru we krwi.
Pić wodę oraz unikać mleka i napojów
Nawodnienie organizmu ma kluczowe znaczenie dla zdrowia skóry. Z drugiej strony napoje mleczne i słodzone mogą być szkodliwe.
Badanie z 2020 roku, w którym przyjrzano się nawykom żywieniowym prawie 25 000 osób, wykazało, że picie mleka i słodkich napojów (a także spożywanie tłustych i słodkich pokarmów) było związane z trądzikiem u osób dorosłych.
Żywność naturalna, a nie przetworzona
Codzienna ekspozycja na wolne rodniki, takie jak zanieczyszczenie powietrza i promieniowanie UV, przyspiesza starzenie się skóry. Ażeby chronić się przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, należy spożywać produkty pełnoziarniste, w tym warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.
Powyższe produkty są naturalnie bogate w przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i redukują uszkadzające skórę stany zapalne. Mają także bardzo dobrą zawartość błonnika, który stabilizuje poziom cukru we krwi i chroni przed zmarszczkami.
Z kolei wysoko przetworzona żywność, taka jak jasne pieczywo i biały ryż, może prowadzić do szybkiego podwyższenia poziomu cukru we krwi, który jest tak bezlitosny dla skóry. Spożywanie tych gorszych – pod względem odżywczym – produktów wypiera zdrowsze wybory i marnuje szanse na odżywienie skóry witaminami, minerałami i składnikami odżywczymi.
Odłożyć suplementy antyoksydacyjne
We francuskim badaniu, którego celem było sprawdzenie, czy suplementacja kombinacją witamin i minerałów przeciwutleniających może zmniejszyć ryzyko raka skóry, kobiety przyjmujące suplement faktycznie miały wyższy wskaźnik zachorowań na raka skóry niż kobiety, którym podawano placebo.
Należy pamiętać, że niezliczone składniki odżywcze w całych pokarmach roślinnych działają synergistycznie. Jednak nauka nie do końca odkryła, jak odtworzyć tę magię za pomocą suplementów.
Postawmy na zioła i przyprawy
Przyprawy mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyglikacyjne. Badanie naukowe, które oceniło zawartość przeciwutleniaczy w ponad 3 100 różnych produktach spożywczych, wykazało, że zioła i przyprawy są jednymi z najbogatszych źródeł korzyści zdrowotnych.
Jeżeli weźmiemy sobie do serca powyższe porady i wprowadzimy zmiany w dziennym schemacie żywienia, nasza skóra i cały organizm gorąco nam za to podziękują.