slonce

6 najlepszych produktów spożywczych do unikania uszkodzeń słonecznych

Uszkodzenia słoneczne to bardzo poważna sprawa. A w okresie letnim, gdy znacznie częściej chcemy wychodzić na zewnątrz, kwestia ta staje się jeszcze ważniejsza. Na szczęście nasza ochrona przed słońcem nie jest aż tak trudnym zadaniem, zwłaszcza jeśli dysponujemy właściwą wiedzą na ten temat.

Chociaż wszyscy wiedzą, jak nałożyć krem ​​​​przeciwsłoneczny, aby uniknąć promieni UV, niewiele osób wie, że istnieje jeszcze inny kluczowy krok w kierunku ochrony przed słońcem. A jest nią odpowiednia dieta. Z racji tego poniżej zawarliśmy wskazówki, jaką żywność spożywać, aby skutecznie chronić skórę przed promieniami.

Letnia dieta przeciwsłoneczna

Niewiele osób myśli o jedzeniu jako o niezbędnym kroku w codziennej ochronie przed słońcem. A powinny! Prawda jest taka, że wszyscy mamy „zegar skórny”, co w zasadzie oznacza spożywanie w ciągu dnia pokarmów przyjaznych dla skóry, aby dodać trochę dodatkowej ochrony przed słońcem.

W związku z tym, zamiast przeżuwać przekąskę o północy, spróbujmy dodać do swojej diety poniższe składniki chroniące skórę, aby uzyskać zdrowy blask przez całe lato.

Jagody

Należy zaznaczyć, że jagody są pełne silnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki mogące powodować uszkodzenia słoneczne. Dodatkowo stanowią też dobre źródło witaminy C, która może pomóc w zapobieganiu zmarszczkom.

Może Cię również zainteresować najlepsza żywność dla zdrowej skóry.

Arbuz

Arbuz zawiera likopen, który pochłania zarówno promieniowanie UVA, jak i UVB. Tak więc po kilku tygodniach codziennego spożywania arbuza likopen może działać jak naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. A naukowo udowodniono, że kwasy omega-3 pomagają zachować integralność skóry i działają przeciwzapalnie.

Marchewka i zielone warzywa liściaste

Marchewka i zielone warzywa liściaste zawierają składnik odżywczy znany jako beta-karoten, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Po 10 tygodniach regularnej suplementacji beta-karotenem badania wykazały, że ten składnik odżywczy zapewnia naturalną ochronę przed słońcem.

Zielona herbata

Badanie laboratoryjne z 2010 roku wykazało, że regularne spożywanie zielonej herbaty prowadzi do mniejszej liczby nowotworów wywołanych przez światło UV. Dzieje się tak dzięki flawanolowi o nazwie EGCG. Związek ten znajduje się zarówno w herbacie zielonej, jak i herbacie czarnej.

Kalafior

Kalafior to całkowicie naturalny pokarm chroniący skórę dzięki histydynie. Aminokwas ten stymuluje produkcję kwasu urokanowego, który pochłania promieniowanie UV.